A čemu má člověk věřit – aneb unikátnost rychvaldské KSČM

Nechci zde opěvovat místní buňku komunistické strany – spíš se chci s vámi podělit o své rozčarování z jejího chování a řekl bych její unikátnosti.

Každý kdo mě blíže zná, jistě ví (nebo alespoň tuší), že jsem člověk pravicového smýšlení (doma jsem někdy v legraci označen „hanlivým“ označením pravičák). Jedinou svou památkou na minulý režim mám na vysvědčení z první třídy (na ZŠ jsem nastoupil v roce 1989), kde je perem přeškrtnuty název republiky „ČSSR“ a nahrazen novým „ČSFR“ – vše nad velkou jedničkou z prvního pololetí 🙂 Takže doufám, že mě nikdo nebude považovat za příznivce KSČM.

Pokud jde o komunistickou stranu jako takovou, jsem pro její zrušení – minimálně jako symbol „definitivního odstřižení“ od minulosti. Její účast ve vládě (třeba jen jako tichého koaličního partnera) je pro mne nepřípustná a šlo by o gigantický neúspěch moderních demokratických politických směrů a stran.

Z výše uvedených důvodů jsem měl (a stále jej vnitřně cítím) problém s rychvaldskou KSČM – respektive našemu utvoření „koalice“. Prostě jsem se nechtěl „špinit“. Utěšoval jsem se známým tvrzením, že „chodník není rudý, modrý nebo zelený“, a že na komunální úrovni je to o něčem jiném než o důchodové, zdravotnické reformě, … no ale přece … jsou to komunisti.

Čas šel dál, podařilo se vyměnit vedení radnice a nastavit nový otevřenější přístup k obyvatelům města … jak to vidím teď po nějaké době? I když jsem sám  zastupitelem, snažím se k věcem přistupovat prizmatem běžného občana – zajímám se, co se ve městě děje, co kdo píše o dění ve městě, …

Každý si to může ověřit sám – když se podíváte na internet (sám jsem to několikrát zkoumal), tak jedinou místní stranou, která veřejně vyvíjí nějakou aktivitu je KSČM Rychvald. ČSSD mlčí úplně a je o ní slyšet pouze přes média, když vylučuje nějakého svého člena. ODS má alespoň stránku se svými členy (a facebookovou skupinu) – ale nějaká další aktivita žádná. Stránky TOP09 odešly do „věčných lovišť“ aktuálnosti volbami. O tom že má rychvaldská KSČM kanál na YouTube už raději ani nemluvme.

Když pak ještě zastupitel Tvardek (KSČM) veřejně připustí, že proti privatizaci bytového fondu nic nemá, tak čemu má člověk sakra věřit! Neměli by komunisti být ti špatní?! Svět se asi změnil.

Když se zamyslím nad teoretickou situací, že by se teď konaly komunální volby, ve kterých by kandidovaly jen „velké strany“ (ODS, ČSSD, TOP09, KSČM), tak rozhodnutí komu bych dal svůj hlas (volby beru jako společenskou odpovědnost, kdy neúčast není přípustná) je velmi nesnadné:

  • ČSSD se projevuje jako sekta kolem gurua v osobě bývalého starosty, která vystoupení z kruhu netoleruje a proklíná věčným zatracením.
  • ODS je „nemastná/neslaná“ a projevy její předsedkyně (problematika erbu, zvýšení daní, finanční výbor) ji v mých očích zrovna neprospívají. A pořád nevím jestli vlastně nejde o B oddíl rychvaldské ČSSD.
  • TOP09 tak nějak představuje „cimrmanovský úkrok stranou“ – v osobě radní Matonogové přináší jistý prvek kontinuity a solidnosti, pan místostarosta Sitko přináší nový vítr, ale celé je to takové nevýrazné – no uvidíme do budoucna.
  • KSČM sice pro mě reprezentuje přežilou ideologii a staré křivdy, ale její zastupitelé jsou na zasedáních připraveni, nemají problém vystoupit a označit co je špatně. Aktivně komunikuji s občany na internetu. Vnitřně cítím, že pokud bych měl nějaký problém, asi bych šel za jejich zastupiteli pro radu.

A koho by jste si vybrali vy???

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka