Budoucí milióny pro Rychvald – pokračování – a co pak s nimi?

Před časem jsem zde informoval, že pokud bude upraveno rozpočtové určení daní, mohlo by to Rychvaldu přinést mnoho miliónu korun navíc.

Hnutí Starostové a nezávislí spolu s TOP09 teď přišli se speciální kalkulačkou, kde si může každý vyhledat své město: Spočítejte si, kolik Vám přibude (Daňová kalkulačka).

Pokud si zkusíte zadat Rychvald, zjistíte že mluvíme o 12 mil. korun navíc do obecního rozpočtu.

Reálné navýšení (užitek) bude asi nižší například vlivem zvýšení DPH, jak před časem varoval Svaz měst a obcí České republiky – Rozpočtové určení daní ve vazbě na DPH představuje riziko pro obecní rozpočty.

Všechno je pochopitelně ještě nejisté, ale můžeme doufat. Pojďme se připravit alespoň nápadově, co by se s těmito nově získanými prostředky dalo udělat. Každý, kdo si někdy někdy vsadil v nějaké loterii to určitě zná – v momentu, kdy si podá tiket, tak začne přemýšlet co by dělal, kdyby vyhrál hlavní výhru.

Pro zjednodušení a zahrnutí nějakých dalších úprav pojďme počítat s částkou 8 mil. korun.

Těším se na vaše komentáře s nápady, jak s touto částkou naložit. Pro představu a nákladech na různé městské činnosti může využít materiály z posledního zastupitelstva, které obsahují podrobný závěrečný účet města (Ke stažení).

7 komentářů u „Budoucí milióny pro Rychvald – pokračování – a co pak s nimi?

  1. Jan Vavříček 29.7.2011 at 09:47

    Když jsem přemýšlel, co „hezkého“ by se s těmito penězi dalo udělat – a řekněme si, že jde o hodně peněz – tak jsem primárně chtěl „udělat radost“ všem (aby z toho všichni něco měli).
    Mezi zastupiteli se sice objevují nápady na stavbu nějaké sportovní haly, ale k tomuhle jsem dost pesimistický – mám pocit, že tohle nikdy nefungovalo – tyhle haly, aquaparky apod. se časem stanou jen koulí na noze a každý rok vyžadují velké peníze na provoz, údržbu a po nějaké obě taky na renovaci – není to jen o tom mít peníze na stavbu.
    Můj nápad tedy je „rozpustit peníze mezi občany Rychvaldu“ – na nás všechny doléhají různá úsporná opatření, ale zároveň není akutní potřeba něco nakoupit – takže mi jako nejlepší přijde nechat peníze v našich kapsách (v kapsách všech občanů), takže navrhuji:

    * zrušit daň z nemovitosti (nic nevybírat) – je otázkou jestli kompletně nebo jen na něco (náklady cca 2.5 mil. Kč)
    * nevybírat poplatky za popelnice – popřemýšlel bych, jak zachovat nějaký motivační efekt ke třídění odpadu, za které město dostává peníze – (náklady cca 5.25 mil. Kč)
    * nevybírat poplatky za psy – můžeme vést debatu jestli neponechat nějaký poplatek pro byt a firmy (náklady cca 0.25 mil Kč.)

    Tak to je celkem 8 mil. Kč. Co si o tom myslíte? A co nějaký další nápad?

    • Nebo.... 23.8.2011 at 14:35

      Zcela jednoznačně souhlasím nestavět nějaké nesmyslné haly a sportovní zařízení. Myslím si že je výborný nápad nevybírat daň z nemovitosti. Nevybírat poplatek za popelnice si myslím, že v dnešní době neukázněností lidí není správný směr. Myslím že spousta obyvatel , by usnadnilo život zrušení přednosti z prava a osazení komunikací dopr. značkami.
      Co třeba vytvořit lepší prostředí pro děti ?? Variant je mnoho do diskuze např. vylepšením vybavenosti zákl. školy, aby se přilákali noví žáci.
      Sám bydlím na okraji Rychvaldu a nápad rozumně rozpustit finance všem je sice super , ale myslím že velice těžko realizovatelný, zvlášť když vybavenosti okrajových částí mnoho chybí.

      • Jan Vavříček 23.8.2011 at 19:39

        * jak to myslíte s tou neukázněností a poplatku za popelnice?
        * tu přednost zprava a značky myslíte … osázet křižovatky značkami, aby se člověk nemusel řídit předností zprava?
        * ten nápad s tím vylepšením prostředím pro děti je dobrý, ale „jak to udělat“?
        * vylepšení vybavení škol vidím jako problematické … čím ho vylepšit? Vycpaným leguánem, mapou ČR, …?
        * problém toho rozpuštění financí je v tom, jak to udělat spravedlivě – já to vidím, že to jde jen přes věci, které platí všichni – to jsou daně a poplatky. Obec má „moc“ jen nad daní z nemovitosti. Poplatky za popelnice taky platí všichni.

        • odpověď 24.8.2011 at 10:48

          ad 1, když nebudou obyvatelé platit za svoz odpadu, myslím že jakékoliv třízení odpadu je nebude trápit. Tak se lidi chovají, když je něco zdarma.
          ad 2, polovina Rychvaldu je značkama osázena (sídliště a části kolem hlavních silnic) a okrajové části nikoliv a myslím, že přednost zprava je pro spoustu lidí zbytečným trápením.
          ad 3, možností je více, např. svoz dětí do školy školním miniautobusem atp.
          ad 4, nevím neznám vybavenot školy, ale vždy se dá zapracovat na kvalitě min. učitelského sboru.
          Dovětek.
          Nahlédl jsem do struktury rozpočtu pro letošní rok a myslím si že tak 1/3 financí je zcela neúčelně využitá, takže si myslím , že 8 mil. navíc s těmito vládci peněz je jen zrnko písku v poušti , a že pro občany toho moc neudělají. I když proti minulosti vidím drobné zlepšení.

          Žiji v Rychvaldě od narození, s jednou krátkou přestávkou, ale úřední šiml, ať zaviněný nebo nezaviněný, příliv pracujících a tím i financí do Rychvaldu značně brání.

          • Jan Vavříček 24.8.2011 at 11:56

            ad 1) Taky se ale dá argumentovat tím, že bude menší množství černých skládek, když budou popelnice zdarma. Třídění odpadu vidím spíš jako „světonázor“ každého občana, než něco co by se řídilo velikosti poplatku za popelnice. U toho tříděného odpadu se dá říct, že peníze z něj (za tříděný odpad dostává město peníze) půjdou na TO a TO (školství, kulturní akce, …) … takže když se bude málo třídit, bude málo peněz na tyto akce. Budoucnost třídění vidím ve výchově.

            ad 2) Tohle bych plošně nezaváděl – pak máte 3 značky co 10m na křižovatce, kde za den projedou 3 auta. Pokud ale víte o nějakém konkrétním „problémovém místě“, tak ho napište a zkusíme s tím něco udělat.

            ad 3) Musím říct, že mě ten „autobusový svoz do školy“ vůbec nenapadl – ale tenhle nápad se mi velmi líbí. Budu si to pamatovat a zkusím o tom promluvit s někým dalším. Ještě nějaké dobré nápady? 🙂

            ad 4) Zlepšení finančního ohodnocení učitelů není špatný nápad. Taky by mohl podporovat nějaký „směr“ – přirodovědný, jazykový, …

            ad dovětek) Velmi by mě zajímal váš názor a konkrétní body (finance), které vám přijdou neúčelně využité. Nechtěl by jste to trochu rozepsat? Dáme to jako článek, ať o tom můžeme diskutovat.

  2. Já bych... 12.8.2011 at 21:42

    ráda za ty peníze viděla v Rychvaldě něco trvalého, co by sloužilo většině občanů…třeba nějaký parčík, se zelení, lavičkami…kam by mohly zavítat maminky s kočárky, senioři, pejskaři…atd. To by pro mě osobně mělo větší smysl, než ušetřených „pár stovek“, které mě tzv. nevytrhnou….
    Jinak s halou apod. naprosto souhlasím s názorem autora, v Rychvaldě se podle mě neuživí…

    • Jan Vavříček 13.8.2011 at 15:32

      „Parčík“ není špatný nápad ALE…
      – kde ho mít (otázka pozemku)?
      – ať už je kdekoliv, tak slouží jen občanům, co jsou v dosahu – což vzhledem k rozlehlosti Rychvaldu trochu nekoresponduje s …“sloužilo většině občanů“

      A s tvrzením o „ušetřených pár stovek, které mě tzv. nevytrhnou“ se dá velmi polemizovat – před nedávnem spoustě lidí vadilo i „pár desítek“ (regulační zdrav. poplatky). On je to vůbec takový divný přístup … já třeba na silnici „pár stovek“ nenacházím (a to ani jednou za rok). To je stovka ke stovce, co nikoho nevytrhnout a nakonec si každý druhý stěžuje jak špatně se má.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka