Rok 2011

Máme za sebou první týden roku 2012, a tak si každý může zahrát na prognostika a tipnout si, zda-li celý následující rok mu bude podobný nebo ne (za sebe doufám, že ne – můj první pracovní týden byl velmi úmorný). Budoucnost ale zatím není napsaná, tak se raději pojďme ohlédnout za tím, co jsme prožili v posledních 52 týdnech – v roce 2011.

Petice a odvolávání starostky

Úvod roku přinášel další a další pokračování mediální kampaně na odvolání starostky Rychvaldu Kapkové. Stejně rychle jako tento humbuk začal, tak i skončil. Zkusme doufat, že nás tato věc už nebude otravovat. Nikomu neprospívala a jen vrhala špatné světlo na naše město.

Ochrana osobních údajů

Ve stejném období, kdy se slehla zem po petičním výboru mi domů dorazila obálka s modrým pruhem, která mi suše oznámila, že „jsem kriminálník„. Úřad na ochranu osobních údajů mi udělil pokutu za zveřejnění materiálů pro zastupitele (respektive za pár osobních údajů v ně uvedených). S postojem úřadu jsem nesouhlasil, a tak jsem různě odvolával a zkoušel psát „o pomoc“ na různé strany.

Bylo zajímavé sledovat, jaké a jak rychle chodily odpovědi – napsal jsem totiž všem našim dvěma stům poslancům – byla to taková sonda zastupitelské demokracie. Na výsledek to vliv nemělo a nakonec jsem zaplatil pokutu 4800,- Kč – ať si je ÚOOÚ ve zdraví užije – beru to jako zajímavou zkušenost a poznání (vím, kdo úřad upozornil na mé protiprávní jednání).

Služby města Rychvald

Na jednání zastupitelstva jsme se dozvěděli, že to s hospodařením městského podniku není nijak slavné a dokonce by dalo hovořit o zkreslování hospodaření, apod. Uvidíme, jak bude vypadat jeho hospodaření za rok 2011.

Územní plán

V roce 2011 prošla velká úprava starého územního plánu, které pomohla „odblokovat“ situaci mnoha stavebníků. Nicméně nový územní plán (na který čeká ještě větší počet osob) je stále v procesu tvorby a patrně ještě celý rok 2012 bude.

Komplikace přináší pásmo-koridor, který je třeba vyhradit pro případnou rychlostní komunikaci (o které se mluví už HODNĚ dlouho). Jde o velmi nepříjemnou věc, protože pokud nebude tento plán shozen ze stolu (na celostátní a krajské úrovni), bude tento koridor blokovat pozemky velké skupiny spoluobčanů.

Rozpočtové určení daní

Na celostátní úrovni se otevřela debata o tzv. rozpočtovém určení daní – jde o způsob, jakým se rozdělují peníze z daní mezi jednotlivá města na základě různých kriterií (počet osob, …). Plánovaná úprava by naše města přinesla nemalé finanční prostředky – uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Díky několika krátkým článkům, které jsem zde o RUD nadnesl, jsem byl kontaktován Českou televizí a pozván do pořadu Máte slovo. Toto lze brát pouze jako zajímavou osobní zkušenost, protože tento pořad není určen pro věcnou diskuzi, nebo bližší osvětlení řešeného problému.

Rok 2012

Předešlý rok, byl pro mne velmi poučný a nabit mnoha zajímavými událostmi. Doufám, že i rok současný nebude nudný – nicméně některé zkušenosti bych si klidně odpustil 🙂

Vám všem, kteří se o své město zajímáte a chodíte si něco přečíst na zdejší stránky, přeji v roce 2012 mnoho úspěchů, málo proher a zklamání, spousty trpělivosti, odvahy a odhodlání posouvat věci dál – vždyť když to neuděláme my, tak kdo? Naše děti?

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka