Rychvaldský zpravodaj – co s ním?

Snad díky komunálním volbám a rozčarování/nadšení z nového složení vedení města nebo i prostým vývojem společnosti v Rychvaldu, se na těchto stránkám začalo celkem masivně diskutovat. Zkusme ale tuto energii a nadšení přetavit v něco přínosnějšího – zkusme přijít na to, jak dál s Rychvaldským zpravodajem? Já v tom třeba nemám vůbec jasno.

I když jde vlastně o celkem marginální záležitost, tak se Rychvaldský zpravodaj stal jakýmsi symbolem. Pro jedny je ukázkou de, pro jiné zase zbytečným drbníkem a pro další pak jen bilboardem aktuálního vedení. I v rámci „předvolebního šumu“ se o zpravodaji opakovaně mluvilo. Lze očekávat, že nové vedení bude chtít s tímto periodikem něco udělat … zkusme se nad tím taky zamyslet.

Zde jsou některé moje znalosti o fungování, financování a tvorbě zpravodaje – jsou to tvrdá fakta ale i moje dojmy/názory:

  • Pro město je zpravodaj velmi marginální záležitost – finančně (cca 400 tisíc ročně – viz hospodaření zpravodaje) – vzhledem ke skoro 100 milionovému rozpočtu – tzn. <0.5%
  • Zpravodaj je třeba doručit (Česká pošta), vytisknout (tiskárna) a sestavit (grafik, redaktor).
  • Pro zpracování přijmu inzerce potřebujete zaměstnance úřadu (aby mohl vystavovat účty); vymyslet ceník inzerce a způsob jejího příjmu (grafické formáty atd.).
  • Příjmy z inzerce jsou celkem nízké (cca 20% nákladů).
  • Pravidelným zdrojem „nekonfliktních“ informací jsou pouze/hlavně sportovní a kulturní události.
  • Na zpravodaj je spousta lidi zvyklá.
  • Na papírový zpravodaj je spousta lidi zvyklá – nezapomínejme, že stále hodně spoluobčanů nevyužívá internet.
  • Pokud do zpravodaje vložíte nějaký „konfliktní“ text, musíte si promyslet jak naložíte s odpovědí (a odpovědí na odpověď (a odpovědí na….
  • Podle tiskového zákona (46/2000 Sb.) musíte dát prostor zastupitelům (§4a): Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.
  • Za zpravodaj je odpovědný starosta případně pověřený orgán (komise, výbor).

Všichni asi máte na zpravodaj svůj názor – tak napište do komentářů, jak by jste si zpravodaj představovali a co s ním provedli! Snad vám sepsané body pomohou.

Sám si nejsem jistý, jak se zpravodajem dále! Nejspíš bych ho ale v současné podobě zrušil a přešel třeba na čtvrtletní verzi, kde budou popsány zásadní události. Plus třeba nějaká tématická čísla nebo v případě potřeby (závažné události). Zrušit inzerci. Aktuality bych dával jen na webové stránky města (autoři tak dostanou větší prostor pro své příspěvky).

Jak to vidíte vy?

15 komentářů u „Rychvaldský zpravodaj – co s ním?

  1. Petr 13.11.2014 at 09:53

    Trochu mě zklamalo, že zde neprobíhá tak horlivá diskuze jako u předchozích příspěvků. Nemám přesný recept na to, jak oživit městský zpravodaj, nicméně si myslím, že z pohledu komunikační politiky města vůči občanům se město dopouští několika chyb. Chybí mi ucelená komunikační strategie. Představoval bych si to tak, že všechny typy médií, které město využívá budou jednotné (vzhled, struktura, obsah zpráv apod.). Základem by měly být přehledné webové stránky města (současná podoba je tristní), na ně by měl navazovat zpravodaj (jsem pro zachování jelikož věřím, že spousta občanů stále nevyužívá internet) a dále pak FB, inzerce v ostatních novinách, letáčky apod. Možná by nebylo špatné prohledat web a udělat si takové malé srovnání, jak jsou na tom se zpravodaji ostatní města (zajímavý je příklad Bohumína, který z principu prodává své městské noviny za symbolických pár „kaček“).

    • Jan Vavříček 13.11.2014 at 11:51

      Zajímavé návrhy – dovolím si několik připomínek (zajímají mě detaily):

      • Prodávat zpravodaj – za kolik, kde?
      • Inzerce v ostatních novinách – jak si to představujete? Co by se tam inzerovalo? To stejné s těmi letáky.
      • Souhlasím s aktuálně nedobrým stavem webových stránek města, kde je obrovský prostor pro zlepšení.
      • Petr 13.11.2014 at 17:33

        Nevím jestli je prodej dobrý nebo ne, jen jsem chtěl poukázat, že existuje možnost zpravodaj prodávat. Jestli ano či ne je jen otázka širší diskuze. Pokud jde o inzerci v ostatních tiskovinách, tak jsem myslel např. regionální tisk či zpravodaje okolních měst. Dovedu si také představit, že nějakou aktivitu (zpravodaj) vyvine i nová MAS Bohumínsko. V těchto zpravodajích by město mohlo prezentovat různé společenské akce, volné prostory, prezentovat místní podnikatele apod. Všechno co zde zmiňují by mělo mít jednotný styl a stejný obsah sdělení. Pokud to bude někoho zajímat, doporučuji Vám přečíst si něco o „městském marketingu“, který se mj. věnuje tématům jako je např. prezentace města či komunikace města se stranou poptávky (občané, investoři, návštěvníci…)

  2. občan123 13.11.2014 at 14:28

    Rychvaldský zpravodaj čtu mnoho let a současná úroveň je na úrovni nějakého školního časopisu, strašná. Co je dobré, tak informace ze zasedání rady, to čtu se zájmem, dále jsou zajímavé historické poznámky pana Urbánka no a pak kdyby tam nepsaly školy a školka, sportovci, občas nějaká zájmová organizace tak výpovědní hodnota je nula. Netuším jestli je nějaká redakční rada, která by aktivně vyhledávala témata, vybízela k publikování nebo jen otisknou jenom to, co kdo přinese. Je to všechno nahodilé, chaotické ( stejně jak výše zníněné webové stránky města). Paní šefredaktorka ožije jen za bubnování bubnů, nebo když vyroste jitrocel, nerozumím tomu jakou roli tam plní.
    Prostě když RZ čtu, tak mi to připadá stejné jak před třiceti roky, jak jej oživit nevím, nejsem odborník, vím, že nějaká anketa se čtenáři by taky byla k ničemu, ale chci vidět budoucí RZ jako moderní médium. V Rychvaldě žije mnoho chytrých a schopných lidí .
    Jestli zdarma nebo platit – bylo by třeba zjistit co je výhodnější – zdarma lidem nebo za cca 5,- a platit si prodejní místa – malé obchody, trafiky, pumpu. Já jsem pro kupovat a platit.
    Ušetřit na zbytečně luxusním papíru.
    A inzerce – vracím se k dopisu nespokojených podnikatelů ( bylo jich hodně) před volbami, dát jim teď šanci inzerovat…. při opakovaném sleva atd.
    Dát šanci politickým stranám a seskupením aby propagovali své myšlenky, pak příjdou volby a nikdo nikoho nezná…
    Rozjet pořádně fcb stánky města a hlavně vyhodit správce webovek města, ať to dělá někdo kdo to bude dělat pořádně.
    A mám dotaz – co to rychvaldský REJ a co to jsou rejnoviny, kdo to dělá, jsou aktuálnější než oficiální stránky města…

    • Jan Vavříček 13.11.2014 at 14:52

      Jak jej oživit nevím, nejsem odborník“ – a o to přesně jde – nikdo ve městě na to není odborník – opravdového odborníka nezaplatíte (obhájíte si cca 500.000 ročně?), a i proto to není úplně profesionální a kvalita je pochybná. Asi je třeba si nejprve stanovit „proč zpravodaj mám“ (co mi dává).
      Nepotřebujete redakční radu (řídící orgán), potřebujete redaktory – generátory obsahu. A tohle není vůbec snadné – sám vím z vlastní zkušenosti na tomto webu (a to si můžu publikovat kdy chci a ne pravidelně každý měsíc).
      Myslím, že prodávat zpravodaj je blbost (bez urážky) – stejně musíte dát cenu nízkou (např. 5,-), a celá organizace distribuce a vracení vám sežere více. A koupí si ho jen minimum lidí – třeba jen protože se neprodává dostatečně blízko. Zpravodaj prostě není věc, která by se mohla a dala prodávat.
      Status REJe by mě taky zajímal – řekl bych, že je to nějak placeno městem (moje domněnka).

      • ykslachr 23.11.2014 at 11:22

        http://www.rozpocetobce.cz/seznam-obci/599107-rychvald/vydaje/kultura-cirkve-a-sdelovaci-prostredky/2013

        Zajímavé srovnání nákladu na RZ za pana Absolona a za paní Kapkové.

        • Petr 23.11.2014 at 15:05

          Zajímavé to bude, až uvidíme konkrétní položky. Takhle nám to neříká prakticky nic.

        • Jan Vavříček 23.11.2014 at 19:46

          Díky za odkaz na zajímavé stránky – Rozpočetobce.cz
          Ale nevím jestli jsou ty náklady srovnatelné – co se všechno pod ten §334 dá schovat – jestli tam nejsou i náklady na redaktora, jelikož to předtím dělal extra zaměstnanec obce (tudíž jeho výplata je schovaná v jiné položce). To jsou otázky spíše pro účetního.

    • René Budník 13.11.2014 at 19:41

      Dobrý den. RZ jak jste již napsal je bohužel opravdu ubohý plátek, který postupem času hodně ztratil na atraktivitě. Na tomto se shodla většina zastupitelů a na jeho zkvalitnění se již pracuje – chce to trochu času, nic nejde hned. Je pouze škoda, že už v minulosti toto nebylo nijak řešeno, i když si i členové zastupitelstva stěžovali na kvalitu RZ. Vždy bylo řečeno, že to není v programu zastupitelstva.
      Rychvaldský web – hrůza od samotného začátku. Staré, neaktualizované informace, rubriky kde roky není žádný nový příspěvek – Co se do zpravodaje nevešlo atd. Osobně jsem správci webu posílal email s návrhy na jiné řešení webu – nové rubriky, jiné uspořádání. Bylo mi pouze odpovězeno, že mé připomínky budou projednány s kompetentními osobami( komise KIKO?? starostka?? místostarosta??). Výsledek? Dobře ho známe – nic!
      Nový, přehledný a funkční web města se určitě taky bude řešit. Určitě by mohl vypadat podobně, jako ten, který má Bohumín.
      Co se týče rychvaldského REJe – vytvořil ho a spravuje jej p. Sobol (bývalý tiskový mluvčí OKD), který, pokud se nepletu je placen městem – tak jako jeho předchůdkyně D.P. Pan Sobol ovšem za peníze, které od města měsíčně dostává alespoň něco dělá, o něčem informuje – to se nedá říci o období 2011-2013, kdy tuto placenou funkci „vykonávala“ paní D.P.

      • RAP 30.11.2014 at 20:46

        kdo to je paní D.P.,dík za info.

        • René Budník 1.12.2014 at 06:56

          redaktorka zpravodaje p.Daniela Pilařová…

          • René Budník 25.1.2015 at 15:08

            Uražená ješitnost

            Jinak na stránkách TOP 09 Rychvald vyšel p. Pilařové článek, ve kterém tvrdí jak bylo vše s RZ v pořádku a neodpustila si další komentáře vzhledem k novému redaktorovi atd. Vzhledem k tomu, že se v článku objevilo i mé jméno reagoval jsem……ale ta cenzura, která prý v RZ ani nikde jinde nebyla a není zafungovala a má odpověď – pouze okopírovaný článek z rychvaldského reje je pryč ( tak jako komentáře jiných lidí o kterých vím). Děkuji tímto p. Vavříčkovi za zachování nestrannosti na jeho stránkách.

  3. Jan Kutáč 13.11.2014 at 15:53

    – myslím si, že určitě neprodávat, ale stále roznášet do všech schránek
    – nevím, kolik by se ušetřilo na kvalitě papíru, ale bylo by dobré to propočítat
    – snížení počtu stránek. Připadá mi, že občas se plácají blbosti, jen ať se naplní
    – jednání rady určitě ponechat
    – politické strany nevím, neb mi kdysi bylo řečeno, že musí být apolitický. Ale mohlo by to být přínosem.
    – reklamu určitě ponechat, protože úředník na úřadě stejně je. Dobrá varianta je sleva za opakovanou inzerci.
    – k tématům by se mohlo na stránkách města Rychvald diskutovat

  4. Hubáček 14.11.2014 at 21:27

    Pane Vavříčku, vy jste to dostal na starost?

    • Jan Vavříček 14.11.2014 at 22:56

      Jestli myslíte zpravodaj, tak ne. Ani nic jiného.
      Je ale pravda, že mě k napsaní toho zamyšlení/článku inspirovalo setkání s jednou z nových osob na radnici, kde jsme se o zpravodaji bavili.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka