Výkup kovů ve sběrnách – když si nevím rady, tak to zakážu – II.

Jak to vypadá, tak tématem konce srpna jsou sběrny a výkup kovu v nich. Myslel jsem, že se tato situace uzavře vyjádřením Ministerstva vnitra, které ukončí bohumínskou demagogickou snahu o zákaz výkupu kovů ve sběrnách pro normální občany pomocí vyhlášky. No – vlastně mám pravdu … obecní vyhláškou to nejde, ale … on bohumínský starosta (Petr Vícha) je zároveň senátorem ČSSD.

Takže zcela logicky protlačil zákaz výkupu kovů pro občany do zákona o odpadech, který se v těchto dnech projednával v senátu. Je třeba přiznat, že je to zcela legitimní krok a všechno je v pořádku – obyvatelé si tohoto člověka zvolili ve volbách a i všechny další legislativní kroky zákona byly naprosto v pořádku. To ale neznamená, že se mi tento stav líbí a že s ním souhlasím (což ale upřímně řečeno platí o více zákonech).

Několik článků a reportáží na toto téma:

Taky na těchto stránkách jsem se tomuto tématu věnovali:


 

Když jsem v televizi sledoval reportáž o senátním schválením tohoto zákona, tak mě nejvíce překvapilo, že jeho předkladatelem a zastáncem byl senátor za ODS Jaroslav Zeman. To mě asi vytočilo úplně nejvíc – na řeči bohumínského senátora za ČSSD Petra Víchy jsem už zvyklý. Myslel jsem, že ODS hájí osobní svobody člověka a na tyto zákazy nepřistoupí – špatně – jejich senátoři se v hlasování zdrželi (nehlasovali aktivně proti). Jedinou světlou výjimkou je senátor za ODS Milan Pešák.

Ze záznamu jsem sledoval celé jednání senátu o tomto zákonu (asi 2,5h). Zaznívali tam různé názory a dojmy. Ano – krádeže kovů jsou velký problém a způsobují značné škody, ale to opravdu raději rezignuje na odpor a jen to prostě zakážeme (čímž z toho uděláme jen černý trh). Zákony už teď umožní podobné jednání trestat, ale bylo by třeba posílit kontroly, dozor, dávat mastné pokuty atd. Tohle ale bohužel bolí / je náročné / stojí peníze … takže to znamená, že se do toho nikomu nechce.

Takže milý slušný občane – připrav se na to, že budeš moci svobodně dělat čím dál méně věcí a o čím dál konkrétnějších věcech se bude rozhodovat v zákonech, které se odhlasují v Praze.

P.S.: Pokud máte nějaký kovový (či papírový) odpad, který jste chtěli odvézt do sběrny, tak si s tím pospěšte – máte čas jen do konce roku. Nevěřím tomu, že se zákaz výkupu podaří ze zákona dostat.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka