Dozvuky zastupitelstva (14.3.2012)

Renovovaný sál kulturního domu v Rychvaldě ve středečním podvečer 14.3. vyslechl mnoho informací i bouřlivých debat. Konanému zasedání zastupitelstva města přihlížely asi dvě desítky občanů. Ač nebyly materiály příliš obsáhlé, bylo toho řečeno mnoho.

Tradiční dozvuky si proto dovolím rozdělit na tři části, které budu postupně publikovat:

Záznam pořízený příznivci KSČM je dostupný na YouTube.


Rozpočet města (a dotace)

Sedmým bodem jednání bylo 2. rozpočtové opatření, kterým se vyhrazují peníze na několik stavebních-rekonstrukčních prací ve městě (na odkazovaném záznamu přibližně od 18. minuty). Jak bylo kolegy v zastupitelstvu správně konstatováno, nejedná se o malé peníze (cca 17 mil. Kč), které tak vytvářejí ještě větší schodek (výdaje větší než příjem) v hospodaření města (zatím je hrazen z vlastních peněz na účtech a ne z úvěrů).

Nechci teď hodnotit ceny jednotlivých prací, které jsou navíc v rozpočtu velmi nadhodnocené, ale spíš obecný trend, se kterým bude třeba v budoucnu počítatKonec dotací!

Je třeba si přiznat, že nejspíše končí doba všemožných dotací, ze kterých se dalo zaplatit ledasco. Za sebe jsem rád – dotace pouze pokřivují hodnoty, a také jsou zlatým dolem pro různé poradenské společnosti a rejdištěm korupce a klientelismu.

A protože si do budoucna budeme muset sami (město) zaplatit všechno z vlastní kapsy je potřeba všechny výdaje a investice dvakrát vážit a důsledně promýšlet co má smysl a co ne. S tím souvisel můj dotaz na paní starostku Kapkovou v předcházejícím bodě, který se týkal členství města Rychvald ve Svazku měst a obcí okresu Karviná, za který se platí cca 17.000 Kč ročně. Z mého pohledu nemá toto členství žádný význam a jde o vyhozené peníze.

Kolik takových další a i větších věcí se dá v rozpočtu najít?!

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka