Pouliční veřejné osvětlení – je LED technologie správná volba?

Aktualizace: Last updated: 29 prosince, 2014 at 7:44 am

Otevřeně přiznávám, že nevím jak moc je u nás v Rychvaldě právě aktuální otázka revitalizace / obnovy / přebudování pouličního veřejného osvětlení. A s tím související využití moderní technologie LED – ale on s tím určitě někdo přijde, jelikož je to teď „in“ 🙂

A až se tak stane, je třeba být připravený a vědět o čem se mluví.

V nedávných dnech se ale tato záležitost objevila v médií díky obci Protivín, kde přešli na LED pouliční osvětlení:

Nechci se zabývat touto konkrétní záležitostí, jelikož je známo jen málo informací (jestli to ale dobře chápu, tak jde o úsporu 15% za elektřinu a náklady na přestavbu se neřeší) a detailů této instalace (výkony, smluvní ujednání, náklady, efektivní osvětlení, …), ale chtěl bych se na záležitost využití LED technologie pro veřejné osvětlení podívat obecně a technicky.

Určitě taky jako já máte doma nějakou tu LED žárovku, ale ruku na srdce (a klidně i komentář pod článek) – máte ji použitou jako hlavní světelný zdroj pro nějakou místnost, nebo jen takové osvětlení něčeho (koutu)? A i kdyby jste měli, tak vězte že lustr v pokoji a stožár veřejného osvětlení si kladou značně odlišné nároky. Začal jsem tedy po informacích pátrat na internetu.

Podařilo se mi najít několik odborných článků, které vám doporučuji k přečtení – i když obsahují termíny jako lumen a závislost světelného toku na teplotě, tak jsou články čitelné i pro ne-techniky:

(Pokud znáte nějaký další odborný článek / názor / případovou studii /apod.  na toto téma, podělte se v komentářích a já to tu přidám)

Pokud se pokusím shrnutou obsažené informace v článcích (ale prosím přečtěte si je sami) a z dalších zdrojů, tak:

  • LED technologii určitě patří budoucnost, ale aktuálně je její „světelnost“ přibližně na úrovni klasických výbojek používaných ve veřejném osvětlení
  • díky tomu se dá mluvit o úsporách energie max. 10-20%
  • dlouhodobé zkušenosti (v reálném prostředí – ne laboratoři) s LED chybí, protože jde o poměrně novou technologii
  • LED svítidla jsou aktuálně VÝRAZNĚ (mnohonásobně až řádově) dražší než výbojky
  • LED světlo potřebuje i jinak tvarované svítidlo, takže jen výměna „žárovky“ může mít i negativní důsledky – špatné rozptýlení světla díky nevhodným svítidlům může mít negativní dopad na osvětlení vozovek a mohou i zvýšit dopravní rizika
  • LED světlo je jiné (barevně i charakterem) než to z výbojek a jeho použití v noci (hlavní použití pouličního osvětlení) může mít negativní dopady na lidskou psychiku a spánek

Co vy si myslíte o této záležitosti – máte osobní zkušenost s LED osvětlením použitým jako hlavní světelný zdroj nebo jako pouliční osvětlení?

Informace pro Rychvald (podle rozpočtu): Za elektřinu pro pouliční osvětlení se ročně zaplatí v Rychvaldu cca 1.6 mil. Kč a cca 900 tisíc se alokováno na údržbu a opravy.

6 komentářů u „Pouliční veřejné osvětlení – je LED technologie správná volba?

  1. Jiří Tůma 28.12.2014 at 20:29

    Dobrý den
    příklad úspěšných realizací naleznete v odborném časopise „Světlo“.

    http://www.odbornecasopisy.cz/koncepce-verejneho-osvetleni-mest-a-obci-cast-5-pilotni-projekty-obnovy-vo-53627.html

    případně se lze dotazovat přímo na obcích – Kyjov, Nymburk , Hybrálec , Hamr na Jezeře, Drásov, Blatné (Slovensko), Miloslavov (Slovensko) kde proběhla v tomto roce instalace našich výrobků THOME Lighting s.r.o.

    • Jan Vavříček 29.12.2014 at 07:47

      Díky za odkaz na další zajímavý článek – už jsem odkazy na jednotlivé díly doplnil do textu. Díky i za názvy obci, kde se dají získat „reálné“ informace.

  2. Karel Říha 13.2.2015 at 12:09

    Dobrý den, zabývám se návrhy soustav veřejného osvětlení a co se týká LED svítidel, tak jsem skoro každý den osloven nějakou firmou, nebo obchodním zástupcem, kteří mi je nabízejí. Musím velmi důrazně varovat před jejich často nekalími praktikami ! Viděl jsem už zfalšované protokoly o elektrické bezpečnosti výrobků, smyšlené světelné a elektrické parametry, nesmyslně předražené šmejdy atd. Bohužel tato svítidla pak často vidím namontována v různých obcích. V dnešní době se dá udělat kvalitní osvětlení pomocí LED svítidel, ale musí to navrhnout skutečně kvalifikovaný odborník. Doporučuji navštívit stránky veřejnosti pro rozvoje veřejného osvětlení http://www.srvo.cz, tam Vám mohou případně i skutečně odborně odpovědět na Vaše dotazy.

  3. a 27.4.2016 at 10:47

    Co je to za odborný článek, kde napíšete “ A i kdyby jste měli, tak vězte že lustr v pokoji a stožár veřejného osvětlení si kladou značně odlišné nároky. „?
    1100lm koupená žárovka je autorovy málo? A i když funguje, tak vlastně nic nedokazuje, tak proč o tom píše?

    LED světlo potřebuje i jinak tvarované svítidlo, takže jen výměna „žárovky“ může mít i negativní důsledky? Autore, někdy jste koupil a provozoval LED žárovku nebo dojmy pletete za fakta? Nějak nechápu, když ta LED má stejné rozměry an mm, v čem má autor problém? Že obsah je jiný, takže jenom psychycké problémy?

    Souhrnem, i když LED provozuju víc jak dva roky, a čtu z odstuzpem článek autora, tak za mě, bludy, bludy vydávané za fakta. Co autor, po těch 2 letech, kdy v obchodech je skoro víc LED jak zářivkových žárovek, že neodhadl budoucnost? Nebo sám má stále zářivku místo LED 😀

    • Jan Vavříček 29.4.2016 at 21:51

      A četl jste všechny odkazované články? Já jsme se pokusil shrnout body, které v těchto odborných článcích jsou.
      Znova bych rád připomněl, že se bavíme o veřejném osvětlení – ne o klasické žárovce na stůl.

  4. Novák 29.7.2019 at 09:08

    Zajímavý článek děkuji

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka