Zveřejňování smluv obcemi a podnikání obcí

V několika posledních měsících (a prakticky od voleb do poslanecké sněmovny) se přetřásá otázka „zveřejňování smluv obcí“. Tato věc se stala politicky velmi ožehavou otázkou – a opět to ukazuje, že jako společnost (svobodná, demokratická) potřebujeme ještě nějaký čas dospět …

Nejprve několik odkazů na články a videa:

Obecný důvod proč se vůbec o této věci přemýšlí, je pochopitelný. Média nás prakticky nepřetržitě zásobují informacemi o předražených zakázkách, zkorumpovaných rozhodnutích, … A veřejná kontrola je velmi dobrý nástroj, jak si na tyhle nekalosti posvítit.

Praktické provedení je ale už problematické – když se uchopí špatně a CHCEME se nahradí za MUSÍME – to bohužel můžeme aktuálně sledovat. Vymyslí se zákon, podmínky, výjimky, registr, (a jak praví klasik „určitě se už skládá komise, která hledá budovu„) … a obce to musejí dodržovat. Což většinou znamená nové úředníky, nové počítače, systém, … prostě větší náklady.

A přitom už existují města, která smlouvy zveřejňují – nepotřebují k tomu žádný zákon, nařízení, … stačí jen osvícení lidé na těch správných místech. Řídí se prostým: Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod.

Pro zjednodušení tématu, budu dále jen mluvit o našem Rychvaldu a jeho reáliích.

Je to už nějakou dobu (cca 2 roky), co jsem s myšlenkou zveřejňování smluv a dalších dokumentů přišel na zasedání jedné komise. Dostalo se mi odpovědí ve smyslu: „To přece nikdo nedělá„, „Koho by to zajímalo„, …

Proč naše město nemá volně na internetu dostupné závěrečné účty, rozpočty, rozpočtová opatření, materiály pro zastupitelstvo, uzávěrky hospodaření podřízených organizací, …  ?Některé informace se sice objeví na úřední desce – tou ale většinou jen „protečou“ ve zjednodušené podobě a později se k nim už nedostanete.

Není přece nic, co by se mělo skrývat – město i jeho subjekty jsou NAŠE a většina peněz, které mají, jim plyne z NAŠICH daní. Musíme pouze začít CHTÍT.

Podnikání obcí

Kritici zavedení zákona také upozorňují na problém zveřejňování smluv obcí vlastněných (podnikajících) společností. Že se tak vlastně odkrývají před konkurencí … a už se vymýšlí výjimky.

Na tohle mám jasný názor – města nemají podnikat!

Nejde o to, že by nebyla schopna přijít s nějakých komerčně úspěšným nápadem, nebo ho neuměla realizovat. Jde o to, že ze své podstaty nemohou garantovat „osvícené vedení“ dlouhodobě. Zástupci měst jsou totiž voleni a po volbách může ve vedení sedět někdo úplně jiný, které bude mít na fungování společnosti jiný názor, jinou strategii – třeba diametrálně jinou.

A posty v různých radách a struktuře těch společností jsou přece tak dobrá pro kamarády a podporovatele.

Nejlépe je tento problém vidět na městských bytech – ale o tom příště.

2 komentáře u „Zveřejňování smluv obcemi a podnikání obcí

  1. Jana 5.8.2014 at 10:34

    k tomuto bodu… Proč naše město nemá volně na internetu dostupné závěrečné účty, rozpočty, rozpočtová opatření, materiály pro zastupitelstvo, uzávěrky hospodaření podřízených organizací, … ?

    Zákon č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a vyhláška 442/2006 Sb.
    hovorí, že povinný subjekt, tzn. obec musí zverejňovať niektoré informácie (sposobom umožňujúcim diaľkový prístup) a práve vyhláškou je stanovená štruktúra informacií. Tzn. pokiaľ nezverejní napr. rozpočet a povedala by som aj rozpočtové opatrenia, už teraz porušuje zákon.

    • Jan Vavříček 7.8.2014 at 15:53

      Máte pravdu, ale ono to město plní – doufám. Jde ale o „kvalitu“. Rozpočet na stránkách myslím je a objeví se i na úřední desce, kde se objevuje spousta informací – tady jsou ale jen tak dlouho, jak se požadováno zákonem a pak se k tomu už nedostanete (snadno). Já si to teda představuju jinak – kliknu na stránku ROZPOČET a tam uvidím všechny rozpočty do minulosti, s rozpočtovými opatřeními a závěrečným účtem – abych se kdykoliv dostal k libovolnému roku. Materiály pro zastupitelstvo nejsou zveřejněny vůbec – kvůli zákonu na ochranu osobních údajů by mohly být na internetu jedině s anonymizovanými údaji … a to stojí nějakou práci 🙂 A tak bych mohl pokračovat dál.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka