Nesnesitelná lehkost býti zastupitelem

Víte co obnáší funkce zastupitele? Kolik starostí a trampot s touto funkcí na sebe vezmete? NE? … Je to přesně tak komplikované, jak komplikované si to uděláte a jak to zvládne vaše svědomí …

Zastupitelem se může stát každý, kdo splňuje podmínky §5 zákona 491/2001 o volbách do obecních zastupitelstev. Ty tvoří vlastně i jediné důvody, pro které může být odvolán:

    • zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody
    • zbavení způsobilosti k právním úkonům

Když se tady budete chovat slušně do té míry, že neprovedete nic, za co se chodí do vězení, nebo se z vás nestane blázen jste celé 4 roky neodvolatelní! A v těchto velmi širokých mantinelech pak můžete rozvinou svou zastupitelskou funkci.

Naprosto korektních cest vašim volebním obdobím je tak nepřeberné množství a záleží jen na vás, kterou si vyberete. Některé cestičky jsou ale hodny zřetele – označím je  takto: Pohodář, Aktivista, Ovce.

Pohodář

Pohodář nic neřeší, ničím se nevzrušuje, nic nehrotí. Materiály pro zasedání zastupitelstva si prolistuje se stejnou pozorností a zaujetím, jako stejně tlustý štos reklamních letáků, které s materiály vytáhl ze schránky. Sem tam ho nejspíš něco zaujme, ale to už to musí stát za to (něco jako rajčata za 5 kč/kg, nebo mikrovlnná trouba ke každému rohlíku zdarma). Zasedání pak pro něj je utrpením a nedočkavě poposedávajíc čeká na jeho ukončení.

Pohodový pohodář se pak zasedání, kde ho nic nezaujalo, neúčastní. Na docházku se přece naposledy hrálo ve škole.

Extremně pohodového pohodáře pak na zastupitelstvu nikdo ještě neviděl, protože se jich z principu neúčastní – nebyl by pak pohodář ne?!

Aktivista

Nic nemůže být pro pohodáře tak otravné jako aktivista. Nejen že protahuje zasedání připomínkami snad ke každému bodu jednání, vznáší dotazy které se snaží aktivovat přemýšlení, ale on i předkládá nové body a protahuje závěrečnou diskuzi. Prostě osina v …

Nic nemůže být pro aktivistu tak rozčilující jako pohodář. Nejen že ten flákač vidí materiály pro zastupitelstvo evidentně poprvé až na zasedání a nemá tak v nich žádné poznámky, ani založené lístečky! O nějakých dalších materiálech ani nemluvě. On dokonce nechce ani diskutovat o závažných tématech, které jsou dozajista smrtelně důležité pro chod obce.

Aktivní aktivista pak kromě přítomných zasedání zastupitelstva otravuje ještě další lidi. Obvolává státní úřady a ministerstva, kde se snaží ověřit jestli je stav věcí opravdu takový, jak mu to říkali na zastupitelstvu. K tomu prochází různé zákony a výroky soudů, aby se pak s tím mohl pochlubit na zasedání a ještě více tak zaprudil pohodáře.

Extremně aktivní aktivista pak ještě k tomu vrtá do věcí, které se už řadu let dělají zaběhaným způsobem. Také velmi aktivně zapleveluje Internet svými názory, odkazy na články, které zajímají málokoho, a dokonce se účastní diskuzí pod zpravodajskými články, kde se hlásí principiálně jen svou pravou identitou.

Ovce

Ovce je blízkou příbuznou pohodáře. Není ale na tolik v pohodě a potřebuje tak řízeni aktivistou. Zasedání by se nejraději neúčastnila, ale její aktivista ji vysvětlil, že to tak nejde a potřebuje ji tam. V materiálech ji taky sem tam něco zaujme, ale její názor určuje opět aktivista.

Pohodová ovce se pak prakticky neúčastní žádných diskuzí, protože je tvrdým zastáncem pořekadla „Mluviti stříbro, mlčeti zlato“.

Aktivní ovce projevuje mírný zájem o daný problém a občas přispívá do diskuze.


Jaké další zastupitelské cesty se dají najít?
Kdo je kdo v Rychvaldu?
Platí tohle stále?

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka