Ochrana osobních údajů … – jak jsem psal na všechny strany – média

Krátce poté, co jsem obdržel od Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) příkaz k zaplacení pokuty za porušení ochrany osobních údajů jsem se pokusil se svou kauzou kontaktovat všemožná média.

Říkal jsem si, že jde o zajímavou záležitost, které by mohla vyprovokovat nějakou odezvu ve sdělovacích prostředcích a případně i společenskou diskuzi. Napsal jsem většině velkých zpravodajských serverů, několika uskupením a menším periodikům.

Oslovil jsem tyto:

Odpovědi jednotlivých byly značně odlišné – posuďte sami a vezměte si z toho poučení (až budete sami chtít medializovat nějakou věc):

  • Lidovky.cz – jejich poštovní server mi dopis vrátil, protože mají plnou schránku
  • Česká PoziceDeník Referendum, IDnes.cz, Denik.cz, Reflex, Novinky.cz – na mail vůbec nereagovali (žádná odpověď)
  • Český rozhlas 6 – pouze zdvořilostní odpověď „děkuji za váš dopis“
  • IHned.cz – na mail mi taky neodpověděli, ale od paní starostky Kapkové jsem se později dozvěděl, že jí volali z Hospodářských novin (ale nijak zvlášť se prý nevyptávali)
  • Pirátské-noviny.cz – reagovali nejrychleji a jejich odpověď obsahovala i nabídku právní pomoci, kterou jsem rád využil. Také se poměrně rychle objevil první článek.
  • VyměňtePolitiky.cz – také reagovali rychle – byl jsem odkázán „na kolegy Oživení.cz, kde mi pomohou lépe“
  • Oživení.cz – dostalo se mi podporující odpovědi s právním názorem na tuto problematiku a nějaká doporučení „jak správně postupovat“
  • Britské listy – taktéž podpůrná slova a později i obsáhlejší právní rozbor problému od jejich právníka

Jsem skromný a realisticky uvažující člověk, takže je mi jasné, že „můj případ“ není nic světoborného a jde prakticky o prkotinu, ale celkem mě mrzí (ne)reakce hlavních (ale i menších) zpravodajských serverů – i čistě zdvořilostní reakce Českého rozhlasu je o řád lepší než reakce žádná. Technický problém s doručením pošty u Lidovek je pak úsměvný.

Všem ostatním, kteří na můj dopis zareagovali, děkuji za jejich čas, vyjádřenou podporu, další doporučení a právní názory. Lidem z Pirátské strany pak velmi děkuji za poskytnutou právní pomoc a podporu.

Jelikož jsem nebyl celkově s reakcí médií spokojen, odhodlal jsem se k dalšímu kroku a vlastně i takovému občansko-demokratickému pokusu – napsal jsem o své kauze VŠEM poslanců parlamentu ČR – o tom ale příště.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka