Moje první řádné zastupitelstvo aneb spousta zkušeností

Je to v podstatě několik hodin, co skončilo moje první řádné zastupitelstvo. Získal jsem na něm poměrně dost zkušeností. Pro příště budu moudřejší. Chtěl bych se s vámi podělit o moje zážitky – třeba nás bude moudřejších víc.

Na zastupitelstvo jsem se průběžně připravoval celý týden – od doby, kdy jsem dostal materiály pro zastupitele. V pořadu bylo několik bodů, ke kterým jsem měl nějaké ty připomínky. Jednotlivými body a mými návrhy se budu zabývat detailněji v samostatných článcích.

Začalo to zvesela – pokud to tak můžu říct. Bod 3 (jednací řád zastupitelstva) byl pro mne celkem důležitý a měl jsem řadu „pozměňujících“ připomínek. Ty měly většinou posloužit větší transparentnosti v jednání zastupitelstva (materiály na internetu, …) a jeho rychlejším jednání (zastupitelstvo co dva měsíce místo tří).

Poté, co paní starostka přečetla návrh, udělala krátkou pauzu (čekal jsem, že se tradičně zeptá zda-li má někdo nějaké připomínky), ale stále se nic nedělo a neptala se na návrhy. Tak jsem zvedl ruku, že mám nějaké úpravy … ale sešlo se to tak, že prakticky ve stejný okamžik se zeptala „Kdo je pro?“ … a než jsem si uvědomil, co se děje, tak jsem slyšel „třináct pro“ 🙂 Šmitec a hotovo.

Takže než jsem se vzpamatoval, byl bod schválen a jelo se dál. Musím se přiznat, že jsem byl při své premiéře poměrně nervózní, takže jsem se nezmohl ani na „odpor“. Poučení pro příště 🙂

Dalším „mým“ bodem (12) byly místní poplatky – mně šlo o poplatky za psy, které považuji za nešťastně nastavené (zbytečně vysoké pro běžné občany a nízké pro podniky). Přednesl jsem své návrhy na snížení poplatků, ale mé návrhy nepadly na úrodnou půdu. I když mi někteří zastupitelé později dávali za pravdu, byl jsem jediný kdo hlasoval pro můj návrh.

Po psech následovaly poplatky „za popelnice“ (13). Zde jsem bohužel narazil na mou neznalost zákona, když se můj návrh ukázal jako „protiprávní“ – no každý ze sebe někdy udělá pitomce 🙂

Dalším důležitým bodem byl zpětný odkup pozemků a uhrazení daně z převodu nemovitosti. Situace se „nečekaně“ opakovala, když byl schválen původní návrh, že město uhradí daň i poplatky a já zase hlasoval „sám pro sebe“.

O mém posledním vystoupení k odměnám pro zastupitele se nebudu ani rozepisovat. Ale jestli jsem správně pochopil paní starostku, tak si odměny zvýšíme až později – až to bude méně „blbé“.

Nezbývá než to uzavřít filmovou replikou: Příště budeme chytřejší staroušku. Svých návrhu se zatím nevzdávám, protože mne nikdo nepřesvědčil o tom, že by byly nesprávné.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka