Pohádkové zamyšlení nad koalicemi

Pohled na výsledek komunálních voleb dozajista každého donutí přemýšlet o tom, jak se asi zastupitele „domluví“. Jaká koalice se na radnici vytvoří.

Shrnutí: celkový počet mandátu je 15

  • ČSSD: 7
  • KSČM: 3
  • ODS: 2
  • TOP09: 2
  • Občanská společnost: 1

Naprosto základními počty si lze vypočítat, že možné koalice jsou v podstatě dvě: ČSSD + kdokoliv (8 až 10 zastupitelů) nebo „všichni proti ČSSD“ (8 zastupitelů).

Z celkové atmosféry v Rychvaldu lze vycítit, že se do manželství s ČSSD nikomu zvlášť nechce – však by taky byl hodně chudou nevěstou (co do počtu zastupitelů). Nicméně hlavně je cítit ve vzduchu jistá touha po změně. Nadcházející dny ukáží, jak je to se svědomím jednotlivých stran/zastupitelů.

Je to přesně jako v těch pohádkách, když se chrabrý jinoch (bohužel chybí pohádky o nebojácných princeznách, které se vydaly zachránit prince v nouzi 🙂 ) rozhoduje na křižovatce, kterou cestou se vydá – rovnou dlážděnou cestou nebo kopcovitou trnitou pěšinou (kde ještě většinou pro zatraktivnění prší a lítají blesky).

ČSSD jistě ráda bez váhání chňapne po komkoliv, kdo se nabídne a podá jí ruku – to je ta snadná cesta. Spojení ostatních čtyř subjektů (které jsou po ideové stránce značně odlišné, ale na komunální úrovni to není tak poznat) je určitě možné označit spojením trnitá cesta.

A stejně jako v těch pohádkách, tak každá z možných cest má své ALE (snadná ALE dlouhá; trnitá ALE krátká). Jaká jsou jednotlivá ALE u nastíněných koalic nechám na představivosti čtenáře.

Posledním faktem, který by nikdy neměl být opomenut, je minulost (v tento moment ještě i současnost) – na radnici vládla/vládne koalice ČSSD a ODS. Zde už nezbývá než přemýšlet jestli ODS bude mít ruku nastavenou ze setrvačnosti, nebo přistoupí k novému volebnímu období jako k onomu pověstnému čistému listu papíru.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka