Občanská společnost

Budoucí milióny pro Rychvald – pokračování – a co pak s nimi?

Před časem jsem zde informoval, že pokud bude upraveno rozpočtové určení daní, mohlo by to Rychvaldu přinést mnoho miliónu korun navíc.

Hnutí Starostové a nezávislí spolu s TOP09 teď přišli se speciální kalkulačkou, kde si může každý vyhledat své město: Spočítejte si, kolik Vám přibude (Daňová kalkulačka).

Pokud si zkusíte zadat Rychvald, zjistíte že mluvíme o 12 mil. korun navíc do obecního rozpočtu.

Reálné navýšení (užitek) bude asi nižší například vlivem zvýšení DPH, jak před časem varoval Svaz měst a obcí České republiky – Rozpočtové určení daní ve vazbě na DPH představuje riziko pro obecní rozpočty.

Všechno je pochopitelně ještě nejisté, ale můžeme doufat. Pojďme se připravit alespoň nápadově, co by se s těmito nově získanými prostředky dalo udělat. Každý, kdo si někdy někdy vsadil v nějaké loterii to určitě zná – v momentu, kdy si podá tiket, tak začne přemýšlet co by dělal, kdyby vyhrál hlavní výhru.

Pro zjednodušení a zahrnutí nějakých dalších úprav pojďme počítat s částkou 8 mil. korun.

Těším se na vaše komentáře s nápady, jak s touto částkou naložit. Pro představu a nákladech na různé městské činnosti může využít materiály z posledního zastupitelstva, které obsahují podrobný závěrečný účet města (Ke stažení).

Exit mobile version