Občanská společnost

Pouliční veřejné osvětlení – je LED technologie správná volba?

Aktualizace: Last updated: 29 prosince, 2014 at 7:44 am

Otevřeně přiznávám, že nevím jak moc je u nás v Rychvaldě právě aktuální otázka revitalizace / obnovy / přebudování pouličního veřejného osvětlení. A s tím související využití moderní technologie LED – ale on s tím určitě někdo přijde, jelikož je to teď „in“ 🙂

A až se tak stane, je třeba být připravený a vědět o čem se mluví.

V nedávných dnech se ale tato záležitost objevila v médií díky obci Protivín, kde přešli na LED pouliční osvětlení:

Nechci se zabývat touto konkrétní záležitostí, jelikož je známo jen málo informací (jestli to ale dobře chápu, tak jde o úsporu 15% za elektřinu a náklady na přestavbu se neřeší) a detailů této instalace (výkony, smluvní ujednání, náklady, efektivní osvětlení, …), ale chtěl bych se na záležitost využití LED technologie pro veřejné osvětlení podívat obecně a technicky.

Určitě taky jako já máte doma nějakou tu LED žárovku, ale ruku na srdce (a klidně i komentář pod článek) – máte ji použitou jako hlavní světelný zdroj pro nějakou místnost, nebo jen takové osvětlení něčeho (koutu)? A i kdyby jste měli, tak vězte že lustr v pokoji a stožár veřejného osvětlení si kladou značně odlišné nároky. Začal jsem tedy po informacích pátrat na internetu.

Podařilo se mi najít několik odborných článků, které vám doporučuji k přečtení – i když obsahují termíny jako lumen a závislost světelného toku na teplotě, tak jsou články čitelné i pro ne-techniky:

(Pokud znáte nějaký další odborný článek / názor / případovou studii /apod.  na toto téma, podělte se v komentářích a já to tu přidám)

Pokud se pokusím shrnutou obsažené informace v článcích (ale prosím přečtěte si je sami) a z dalších zdrojů, tak:

Co vy si myslíte o této záležitosti – máte osobní zkušenost s LED osvětlením použitým jako hlavní světelný zdroj nebo jako pouliční osvětlení?

Informace pro Rychvald (podle rozpočtu): Za elektřinu pro pouliční osvětlení se ročně zaplatí v Rychvaldu cca 1.6 mil. Kč a cca 900 tisíc se alokováno na údržbu a opravy.

Exit mobile version