Aktualizace: Last updated: 16 února, 2015 at 0:08 am
V předchozích týdnech se hlavně díky deníku Blesk rozšířila trochu poplašná zpráva o tradičních zabijačkách. Nechci přispívat k šíření hysterie a nenávisti vůči jiným kulturám – takže o co vlastně jde…
Veřejně pořádaná zabijačka je zakázána už velkou řádku let (cca 50). Domácí porážka je i nadále povolená – problém je s produkty této zabijačky. Ty nesmějí být prodávány ani i zdarma rozdávány. Těžko říct, jak by to bylo s výslužkou pomocníkům na zabíjačce …
- Zákaz zabíjaček je nesmysl. Českou tradici milují i Francouzi
- Domácí zabijačka: povoleno. Zákaz platí jen pro ty veřejné
- Jitrnice z domácí zabijačky musejí zůstat na dvoře
- Pravidla domácí porážky jsou jednoduchá
- K zabijačkám nás volají udavači! Kontroloři udělili pokuty už za 120 tisíc
- Když máte sousedy závistivé blbce, zabijačka se prodraží, říká řezník (15.2.2015)
V tomto případě bych spoléhal na klasické pořekadlo: „Kde není žalobce, není ani soudce.“ 🙂 Aneb tuto tradici nám nikdo nevezme, podobně jako např. pálení slivovice na Slovácku.
Plně souhlasím – ale pořád je tu ten problém s udavači 🙁
Moc nechápu ten zákaz – a i obecně ty přehnané požadavky na malo-výrobce potravin. Nemluvíme pochopitelně o základní hygieně prostředí, kde se vyrábí, ale o takových věcech jako „speciální místnost na rozklepávání vajec“ apod.
Krásného „průvodce“ domácí zabijačkou udělal Roman Vaněk v rámci jeho pořadu Jídlo s.r.o (na Stream.cz):