Dozvuky zastupitelstva (15.12.10) – popelnice

Můj debakl s úpravou poplatku za popelnice (celým – poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu) a psy mi dnes nedal moc spát, a tak jsem už od časného ráno sháněl informace.

Zvláště ty popelnice mě neskutečně žraly – byl jsem totiž setřen panem tajemníkem a nějakou úřednicí (jméno bohužel neznám), že mnou navrhované úpravy nejdou a že to zákon neumožňuje, že by to krajský úřad neschválil, že se změnil daňový řád atd. … BLA BLA BLA

O to usilovněji jsem chtěl přijít věci na kloub. Komunikoval jsem s úřednicí městského úřadu, následně s paní Surou z Krajského úřadu a nakonec s dozorovým pracovištěm ministerstva vnitra v Ostravě a zjišťoval jsem jak to vlastně je. Na městě jsem moc informací nezískal, ale na kraji to bylo naštěstí něco jiného a ministerstvo to jen celé potvrdilo.

Stav věcí je následující: města si mohou vyhláškou upravovat „placení popelnic“ takřka úplně jak chtějí, jen si musí dávat pozor na to, aby případné slevy či osvobození nebyly diskriminační (blonďáci mají slevu 50% apod.) a byly jednoznačně prokazatelné (aby nebylo pochyb jestli a kolik se aktuální rok platí). Onu vyhlášku pak už neschvaluje/kontroluje krajský úřad, ale dozorové pracoviště ministerstva vnitra. Ministerstvo vnitra poskytuje vzory právních předpisůvzor vyhlášky o odpadech (od 1.1.2011)

Rozdíl oproti dřívějšku (do 1.1.2011), na který trochu nešikovně upozorňoval pan tajemník je v tom, že od 1.1.2011 není možné požádat o slevu na popelnice (vyprosit si/vyškemrat na radnici slevu – platit prostě musí všichni ti, kterým to vyhláška ukládá). Pokud je ale ve vyhlášce řečeno že TI a TI mají slevu TOLIK a TOLIK, tak je to naprosto v pořádku.

Takže můj návrh na slevu pro studenty byl právně v pořádku nicméně by si zasloužil lepší formulaci, aby nedocházelo k pochybnostem.

Jak na krajském úřadu, tak i na ministerstvu mi bylo razeno, že mnoho radnic ve vyhláškách upravuje například bezdomovce či sociálně slabé občany. Jelikož mají povinnost platit popelnice, ale tyto pohledávky jsou u nich skoro na 100% nedobytné, je přímo ve vyhláškách upraveno, že jsou osvobozeni od placení – radnice si usnadní práci s vymáháním, které stejně nikam nevede a všichni tak jsou spokojeni.

Dále je v mnoha vyhláškách měst poskytována sleva za brzké zaplacení poplatku (často 10% při zaplacení do 31.3. apod.).

Na základě zjištěných zkutečností jsem elektronicky poprosil radu města (tento článek je lehce upraveným dopisem, který jsem odeslal dnes radě), aby si promyslela zda-li neposkytne podporu (slevu na poplatky, či úplné osvobození) nějaké sociální skupině obyvatel (viz příklad Kroměříž, která má slevu pro obyvatele nad 70 let a studenty).

Nabízejí se hlavně dvě sociální skupiny (přesná věková hranice a poskytnutá sleva je věcí diskuze):

  • senioři – osoby nad 70 let
  • malé děti – osoby do 3 let

Jde o čistě politické rozhodnutí – není založeno na množství generovaného odpadu nebo podobném technickém ukazateli. Jde vlastně o podporu důchodců a podporu mladých rodin s dětmi. Obě tyto skupiny mají obecně problémy s financemi. Zvažme tedy, zda-li by našemu městu neslušela některá z uvedených podpor.

Budu rád, když se občané města ozvou se svým názorem v diskuzi pod článkem.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka