Netrpělivě čekáme

Netrpělivě čekáme na říjnový zpravodaj města Rychvaldu, zda-li se aspoň už v něm objeví náš článek k novému územnímu plánu.


Článek jsme odeslali již v půlce července (13.7.2010) s tím, že by se mohl objevit v srpnovém díle. Za několik dní jsme dostali odpověď, že bylo rozhodnuto, že vyjde po prázdninách – jelikož prý během prázdnin není mnoho lidí doma, …

Zářijové číslo je už dávno venku a článek nikde – tak uvidím v říjnu.

Chtěli jsme publikovat následující článek:

Nemůže to jít rychleji?!

Nový územní plán – tohle sousloví se stalo v poslední době takřka noční můrou mnoha lidí, kteří si chtějí v našem městě postavit dům pro svoji (budoucí) rodinu. Když je Vám sděleno, že bude trvat 2-3 roky než budete vůbec moci „kopnou do země“, tak už to řádně zamíchá Vašemi plány (ale může jít klidně i o 4.5 roku – jak upozornil vedoucí úředník odboru bohumínského městského úřadu, který má náš územní plán na starost).

Nemám nic proti novým územním plánům – ty se prostě musejí „co pár let“ vytvářet, aby reflektovaly aktuální potřeby města a jejích občanů. Jde o projekt velkého rozsahu, a tak je jasné, že jeho vytvoření/schválení trvá dlouhou dobu. Nejde ale připustit, aby výstavba nových domů ustala na tak dlouhé časové období.

Je potřeba využít všech prostředků, aby bylo co nejširší skupině lidí umožněno vystavět si dům v rozumném čase. Proč se nevypracuje pouze další změna aktuálního územního plánu, která by obsahovala pouze stavební parcely, které jsou prakticky „bezproblémové“ (parcela u inženýrských sítí a cesty, soused vlevo i pravo, …)? Změna územního plánu je méně náročný projekt a je tedy hotov v kratším čase (cca 1 rok).

Jak mi bylo potvrzeno oním vedoucím bohumínským úředníkem, zcela běžně se souběžně vedle sebe zpracovává několik změn územního plánu plus plán nový (Bohumín prý aktuálně zpracovává 5 změn + plán nový). Proč se radnice nepokusí občanům pomoci tímto způsobem?

Kromě již položených otázek je tu ještě jedna MNOHEM zásadnější, která by se neměla schovávat vzadu! Co se bude dít s přibližně 1.5 miliónem m2 pozemků (zemědělská pole v okolí Starého dvora), které patří RPG RE Land s.r.o. a jejíž změna je zařazena do nového územního plánu? Bude pro Rychvald a jeho občany přínosem satelitní výstavba či případně průmyslová zóna?

Na žádnou z položených otázek nechci odpovědi od Vás, občanů Rychvaldu. Na ně nám musí odpovědět radnice a našim úkolem je se ptát a registrovat, jak je nám odpovězeno – v polovině října se můžeme podle toho zachovat – další možnost dostaneme zase až za 4 roky u dalších komunálních voleb!

Jan Vavříček

1 komentář u „Netrpělivě čekáme

  1. Jan Vavříček 13.10.2010 at 15:18

    Ani v říjnovém čísle (http://www.rychvald.cz/download/category/12-zpravodaj-2010?download=152%3Azpravodaj-2010-10) jsem svůj článek nenašel.
    Škoda – a přitom, jak si může každý přečíst, o nic velkého nešlo.

Napsat komentář

Jméno *
E-mail *
Webová stránka